‘Kind& beeld Erasmusplein’                                                     Terugblik onthulling 29 juni 2022

Op 29 juni hebben de wethouders Arjen van Drunen en Jeroen Bruijns het vernieuwde Erasmusplein geopend. Zij lieten zien hoe belangrijk leefbaarheid in de wijk voor de gemeente Breda is. Op verzoek van de bewoners is het plein verfraaid met het beeld van John Rijnen ‘Geef me handen om op te staan’. Onderaan het beeld – een donatie van Erfgoed Jeugdzorg – zijn inscripties onthuld. Daarmee is de boodschap van het beeld – opgroeien en opvoeden van kinderen – blijvend zichtbaar.

_________________________________________________________________________________________________________

Blauwe Kei heeft ziel terug met vernieuwd Erasmusplein: ‘Het was verschrikkelijk lelijk’

Joost Klaverdijk 30-06-22, Bron: BN DeStem  

https://www.bndestem.nl/breda/blauwe-kei-heeft-ziel-terug-met-vernieuwd-erasmusplein-het-was-verschrikkelijk-lelijk~afbb659e/

 

BREDA - Het Bredase Erasmusplein is woens- dagmiddag officieel onthuld. Het plein in de Blauwe Kei is nu bijna een groene oase. Daarmee is het mooier dan het ooit in zijn 50-jarig bestaan. Het proces duurde vijf jaar.

“Toen zag het er uit of het rijp was voor sloop”

In aanwezigheid van de wethouders Arjen van Drunen en Jeroen Bruijns werd kort stilgestaan bij de geschiedenis van het plein, het traject naar de verbetering en het eindresultaat. Bijzonder aspect: rond het Erasmusplein liggen tal van gebouwen uit de historie van de Bredase jeugdzorg. Om dat te benadrukken is het grote beeld van John Rijnen naar het plein verplaatst.

Het zijn het vele groen en de verdiepte kinderspeelplek die het nieuwe Erasmusplein smoel geven. Of liever: ,,De wijk heeft zijn ziel terug. Blauwe Kei onderscheidt zich nu door dit plein van andere wijken”, zegt bewoner Han Nieberg. Hij begeleidde namens de bewoners van de wijk het proces. 

Bewoonster Marion Pach: ,, Toen we hier vijf jaar geleden aan begonnen, oogde het als rijp voor de sloop. Het was een verschrik­ke­lijk lelijk plein. Nu loop je er bewust overheen, waar je het vroeger meed. Het is nu bijna een uitloper van mijn eigen achtertuin. Ik ben vooral trots op hoe het met vereende krachten geworden is. Toen we er vijf jaar geleden aan begonnen, oogde het als rijp voor de sloop. Het was een verschrikkelijk lelijk plein.” “Toch kon je, door je oogharen, de mogelijkheden te zien”, blikt Nieberg terug.

Betonvlakte zonder groen

Blauwe-Keier en architect Wil Bongers ontwierp schetsen met drie verschillende invalshoeken. ,,Daarvan zijn na uitvoerig overleg met de omwonenden de beste elementen gehaald, waarna een definitief ontwerp is gemaakt’’, aldus Bongers. Het oorspronkelijke plein was een betonvlakte, helemaal zonder groen. Nu is het juist vooral groen, met daartussen plekken voor ontmoeting. ,,Het plein is daardoor meer ingebed in de hele wijk. En als je kijkt hoe er met de ruimte is omgegaan, dat is heel goed. Ruimte doet heel veel met je gemoed, al zijn veel mensen zich daar niet eens zo van bewust.”

Meer groen in de wijk

Na de officiële handelingen mengt ook kapper Ricardo zich in het gesprek. In zijn zaak op het plein hoort hij ,,alleen maar positieve geluiden. Iedereen is er heel blij mee.’’ Ook oud-bewoonster Ellen komt een enthousiast en belangstellend kijkje nemen. ,,Ik was er erg bij betrokken, maar ben intussen verhuisd. Uiteraard wil ik zien hoe mooi het uiteindelijk geworden is.” Wethouder Bruijns: ,,Als je praat over meer groen in de wijk, dan is het Erasmusplein een voorbeeld voor de hele stad.’’ Zijn collega-wethouder Van Drunen. ,,Een troosteloze plek heeft nieuw elan gekregen. Mede door de inzet van de bewoners zelf.’’

_________________________________________________________________________________________________________

Vernieuwd Erasmusplein officieel geopend: moderner en meer groen

Breda Vandaag, door: Bregje Kop   woensdag 29 juni 2022 

https://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/366082/vernieuwd-erasmusplein-officieel-geopend-moderner-en-meer-groen

BREDA - Wethouders Arjen van Drunen en Jeroen Bruijns openden vanmiddag het vernieuwde Erasmusplein in Breda. Het plein kreeg na 50 jaar een flinke metamorfose. Het plein is nu een stuk moderner met meer ruimte voor groen. 

Het Erasmusplein was hard toe aan een flinke opknapbeurt. “Om dat te begrijpen, hoef je alleen maar om je heen te kijken”, stelde initiatiefnemer van de herinrichting Han Nieberg. Het Erasmusplein is ruim vijftig jaar oud en bijna volledig betegeld. Maar daar is nu verandering ingekomen. Het vernieuwde plein werd vandaag officieel heropend. 

Wethouder Arjen van Drunen is enthousiast over het plein en de manier waarop dit tot stand is gekomen: “Een gezamenlijke wens van de wijk, om van het 50-jaar oude plein een fijne plek voor de buurt te maken, komt hier nu tot leven. Dankzij actieve en betrokken bewoners zoals hier in de Blauwe Kei ontstaan er mooie initiatieven in de stad. Wat begon als een project binnen ‘Breda Begroot’ leidt nu tot een modern en groen plein waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.”

Wethouder Jeroen Bruijns: “Hier zien we de kracht van buurten en wijken. Bewoners zelf hebben met hulp van de gemeente het idee op papier verder gebracht tot dit mooie plein. Hier kunnen kinderen lekker spelen en kun je met je buren een praatje doen. Een aanwinst voor de bewoners én de wijk Blauwe Kei !

Geef me handen om op te staan
Om het Erasmusplein meer allure te geven vroegen de omwonenden om het beeld ‘Geef me handen om op te staan’ op het Erasmusplein te plaatsen. Het beeld van beeldhouwer John Rijnen stond altijd in de tuin van jeugdzorgpand Lange Bedde 1. Het symboliseert het opgroeien van kinderen. Kinderen hebben een helpend handje nodig, maar uiteindelijk moeten ze zelf gaan staan. Om die boodschap blijvend uit te dragen heeft ‘Erfgoed Jeugdzorg West-Brabant’ het beeld aan de gemeente gedoneerd. Bovendien wordt bij de opening van het vernieuwde Erasmusplein het project ‘Historische locaties vertellen jeugdzorgverhalen’ gelanceerd. Bij zes locaties in Breda komen herinneringsborden met foto’s, uitleg en een QR-code om ervaringsverhalen te beluisteren.

Buurtbewoners
Het initiatief voor de herinrichting van het plein komt van de buurtbewoners zelf. Het buurtplatform ging in 2018 het gesprek aan met bewoners en vroeg hen wat ze het liefst verbeterd zagen worden in hun wijk. Het Erasmusplein kwam zonder twijfel als ‘winnaar’ uit de bus. “Ik geloof erin dat je zelf de kracht hebt om zaken te veranderen”, legt Nieberg uit. “Dat wilden we in onze eigen wijk bewijzen. De gemeente spoorde ons aan om zelf met een plan voor het plein te komen. Dus dat zijn we gaan doen.”

Samen met twee architecten werden op basis van de thema’s groen, water en ontmoeten drie ontwerpen gemaakt voor het plein. In 2020 mochten buurtbewoners die plannen beoordelen. Dat kon online, maar ook via een ‘walk-tru’ op het plein. Maar liefst 150 buurtbewoners gaven hun mening over de ontwerpen. De wethouders zijn vooral met die participatie vanuit de wijk heel blij. “Het is geweldig dat de buurtbewoners zélf dat participatieproces zo goed vorm hebben gegeven. En de response vanuit de wijk was heel hoog. Dat is wat wij als gemeente heel graag zien, en dat versneld het proces ook.” En:. “Ik vind het super belangrijk dat bewoners echt betrokken zijn bij de ontwikkelingen in hun wijk. Het participatieproces in de Blauwe Kei is echt een prachtig voorbeeld van hoe we het moeten doen.