Onthulling herinneringsbord Lievensberg Bergen op Zoom

Deze onthulling van het herinneringsbord in Bergen op Zoom was een onderdeel van een groter event op 12 oktober 2023, namelijk de opening van de beeldentuin op Landgoed Lievensberg, Balsedreef 4 in Bergen op Zoom. Het landhuis is tegenwoordig een restaurant, maar tussen 1950 en 2010 werden er kinderen en jongeren opgevangen. In die jaren is het onder meer dependance van Lievenshove geweest en later crisiscentrum van de Zuidwester.

 

BERGEN OP ZOOM - Park Heidetuin bij Landhuis Lievensberg is heropend met een kunstroute en een herinneringsbord aan de jeugdzorg. ,,Ik verbleef hier in de villa toen het nog een jeugdzorginstelling was. Hier ligt veel geschiedenis”, zegt Björn Rommens uit Roosendaal.

BNdeStem, Jolanda Hugens 12-10-23

https://www.bndestem.nl/bergen-op-zoom/opgeknapte-heidetuin-beschikt-nu-over-een-kunstroute-en-over-qr-codes~ae1e4ddd/

Vlnr Wilbert Willems, Fons Broekhoven en Coen Dresen bij het bord dat herinnert aan de jeugdzorg in Landhuis Lievensberg. © foto Tonny Presser/pix4profs

Huize Lievensberg was van 1950 tot 2010 in gebruik als jeugdzorginstantie, onder meer voor de opvang voor jongeren. Don en Ingrid van Rooy transformeerden in 2014 via een grondige renovatie het pand tot Villa Heidetuin, een Bed & Breakfast met horeca. ,,Een van mijn wensen was om ook het park te renoveren. Maar dat kon ik niet alleen”, vertelt Don.

Hij zocht wat mensen bij elkaar om het landgoed op te knappen. Inmiddels zijn de zichtlijnen in het park hersteld en is de entree opgeknapt met een botanische heemtuin.

Bovendien nam Don contact op met Kunst in de Openbare Ruimte (KidOR). ,,We hadden al een kunstroute op Borgvliet opgezet. We kenden de kunstenaar Charles Vergouwen en die wilde wel drie kunstwerken in het park plaatsen”, aldus Eykman van KidOR. ,, Helaas overleed de kunstenaar plotseling. Maar als onderdeel van het project Landschappen van Allure van de provincie heeft de gemeente uiteindelijk elf van zijn kunstwerken aangekocht en geplaatst in de Heidetuin.”

Persoonlijke ervaringen

Via QR-codes krijgen bezoekers inzicht in de flora, de kunstroute en de jeugdzorggeschiedenis. ,,In een podcast die je kunt downloaden via een code op het bord deel ik mijn persoonlijke ervaringen over mijn verblijf in villa Lievensberg”, vertelt Rommens, die nu fractievoorzitter is van de PvdA in Roosendaal.

Björn Rommens voor het herinneringsbord bij Lievensberg in Bergen op Zoom